Blat kuchenny z konglomeratu czy kamienia?

Konglomerat oraz kamień to materiały idealne na kuchenny blat. Oba charakteryzują się najwyższą na rynku jakością, ale i równie wysoką ceną. Który z nich będzie lepszy?
blaty kamienne

Konglomerat jest połączeniem pokruszonego kamienia, żywicy poliestrowej i barwników. Blaty z tego materiału występują w wersji błyszczącej bądź matowej w niemal nieograniczonej gamie kolorystycznej. Konglomeraty mogą być np. granitowe bądź marmurowe.

Zalety:
Z kamieniem wygrywa, jeśli chodzi o wagę i cenę. Jest bowiem o ok.20% lżejszy, co ułatwi na przykład montaż, a także tańszy z niż naturalny kamień.
Plusem są też właściwości w kuchni niezbędne – odporność na wysokie temperatury czy środki chemiczne. Dodatkowo ewentualne zabrudzenia oraz zarysowania (o które przecież w kuchni nietrudno) łatwo da się usunąć, dzięki szlifowaniu. Konglomerat nie chłonie również zapachów.

blaty kamienne

Atrakcyjna jest też elastyczność formy – konglomerat pozwala na bezspoinowe łączenie umożliwiające tworzenie ciekawych form, np. łączenie grubego blatu z parapetem. Ta właściwość decyduje też o możliwości posiadania dużych formatów lub małych grubości.
Konglomerat przyjmuje temperaturę otoczenia, co sprawia, że jest ciepły w dotyku.
Marmurowy konglomerat zapewnia estetyczne walory marmuru, ale zdecydowanie wyższą wytrzymałość. Granitowy konglomerat ze względu na gładką powierzchnię pozbawioną porów jest niezwykle łatwy w codziennym użytkowaniu, bowiem odporny na plamy.

Wady:
Konglomerat posiada jednak i wady. Może być kłopotliwy w użytkowaniu ze względu na dość dużą podatność na zarysowania, a także na fakt, iż nie można stawiać bezpośrednio na nim gorących naczyń.
 
blaty kamienne

Kamień natomiast to w przypadku blatów to najczęściej granit. Dobrze ustrzegać się przed marmurem, który ze względu na łatwość plamienia i przebarwiania nie jest najlepszym wyborem do kuchni.

Zalety:
Atuty kamiennych blatów są w większości zgodne z tymi, którymi mogą poszczycić się modele z konglomeratu.
Kamień to też imponująca trwałość i wytrzymałość na wszelkiego rodzaju mechaniczne uszkodzenia, a co za tym idzie – długowieczność.
Kamień jest odporny na zarysowania – wszelkie ewentualnie powstałe rysy natomiast bez problemu da się wypolerować.

blaty kamienne

Odporność na wysokie temperatury, wolne nagrzewanie się i niepalność, które gwarantuje kamienny blat, będą niezbędne w kuchni. Kamień jest też odporny na wilgoć.
Utrzymanie go w czystości jest bardzo proste, można także bez obaw wykorzystywać do tego chemiczne środki.
Najlepiej zdecydować się na blat wykonany z granitu, bowiem będzie najsolidniejszy i najtwardszy. 


Polecamy:
Wady:
Kamienny blat jest bardzo drogi (droższy niż konglomerat). Dodatkowo jest również od niego cięższy. Decydując się na gruby blat w kuchni lepiej wybrać ten z konglomeratu.
W przeciwieństwie do konglomeratu natomiast kamienny blat jest zimny w dotyku, co nie każdemu może przypaść do gustu.

blaty kamienne

Blat wykonane z kamienia wymagają również specjalnej impregnacji, która ma ustrzec je przed plamami i wszelkimi zabrudzeniami. Blaty, które znajdują się w trudnych miejscach  narażonych na uszkodzenia, dodatkowo dobrze wzmocnić zbrojeniem.



 
    • 0
    • 0

    JARZĘBIN

    Najlepsze blaty do kuchni są z konglomeratu kwarcowego. Wytrzymałe, tanie, duża ilość kolorów do wyboru oraz jeśli kupujecie w firmie Prodmar pomiar wykonywany jest przez urządzenie ProLiner - bardzo niewiele firm w Polsce je posiada.

Czytaj również 

Inspiracje