Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?

Na blaty kuchenne najbardziej polecane są kamienie twarde i o niskiej nasiąkliwości. Jednak współczesne techniki produkcji i impregnacji sprawiają, że w tej roli sprawdza się coraz więcej gatunków tego szlachetnego materiału. Drugą kwestią jest sposób wykończenia krawędzi. Opcji jest wiele: od niemal prostych po bardziej dekoracyjne, kunsztownie rzeźbione profile.  
Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?
Kamienny blat - granit, marmur czy konglomerat?

Najbardziej polecanym materiałem na blaty kuchenne jest granit. To twardy kamień odporny na zarysowania, działanie wysokich temperatur i inne uszkodzenia. Dodatkowo ma niską porowatość, dzięki czemu mniej chłonie płyny, a przez to łatwiej jest go utrzymać w czystości.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni.jpg

Dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swoje walory wizualne, cieszy się również marmur. Kamień ten jest jednak bardziej wymagający w pielęgnacji, a blaty z niego wykonane mogą łatwiej ulec zniszczeniu. Marmur jest skałą stosunkową miękką i chłonną, przez co łatwo wnikają w niego zabrudzenia. Dodatkowo kontakt z kolorowymi lub kwaśnymi substancjami może pozostawić na jego powierzchni trwałe przebarwienia.

Polecamy:
   
Polecanym materiałem na blaty kuchenne jest również konglomerat, czyli kamień ulepszony technologicznie. Powstaje on z połączenia cząstek wybranego kamienia (często granitu) oraz żywicy poliestrowej. Blaty z konglomeratu zazwyczaj odznaczają się bardzo dobrymi parametrami: trudniej chłoną wilgoć, są twarde i odporne na przebarwienia. Jednak dużo w tym względzie zależy od jakości konglomeratu. Dla bezpieczeństwa warto jak najszybciej ścierać z blatu wszelkie kolorowe substancje, ale również np. wylany sok z cytryny, a nawet wodę, aby minimalizować ryzyko uszkodzenia powierzchni blatu.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_3.jpg
 
Niezależnie jednak od rodzaju kamienia, jaki wybierzemy, musimy pamiętać o jego regularnej impregnacji. Każdy bowiem gatunek posiada naturalną porowatość, a więc w mniejszym lub większym stopniu chłonie substancje z zewnątrz (również granit). Impregnat tworzy natomiast na powierzchni kamienia powłokę blokującą wnikanie płynów i innych zabrudzeń. Odpowiednio pielęgnowany i konserwowany blat będzie trwałym i estetycznym elementem aranżacji.
 
Krawędzie blatów 

Po podjęciu decyzji o gatunku kamienia pozostaje wybór wykończenia krawędzi. To detal, który decyduje o ostatecznym wyglądzie i walorach wizualnych blatu. W zależności od zakładu kamieniarskiego obróbka krawędzi odbywa się ręcznie lub za pomocą specjalistycznych maszyn. Precyzja i staranność decydują o tym czy fazy będą równo wykonane, a światło miękko rozkładało się na krawędziach.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_2.jpg

Najbardziej podstawową opcją jest prosty profil przełamany delikatnym skosem (tzw. faza), który niweluje ostre krawędzie. Taki blat ma uniwersalny wygląd i sprawdzi się niemal w każdym wnętrzu. Popularną wersją są również krawędzie o różnym stopniu zaokrąglenia.

Dostępne są również bardziej kunsztowne i dekoracyjne wykończenia profili. W kamieniu można bowiem wykonać różnorodne frezowania, które nadadzą krawędzi pofalowany kształt.
Warto jednak wiedzieć, że ozdobne, a co za tym idzie bardziej pracochłonne profile blatów, są zazwyczaj droższe od podstawowych wykończeń.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_7.jpg

Czytaj również 

  • Wady i zalety blatów z konglomeratu

    Wady i zalety blatów z konglomeratu

    Blaty z konglomeratu kwarcowego są alternatywą dla wykonanych z naturalnego kamienia. Powstają z połączenia kwarcu, żywicy i pigmentu. Bywają określane jako „kamień ulepszony technologicznie”.... więcej

  • Blat kuchenny z marmuru - prawdy i mity

    Blat kuchenny z marmuru - prawdy i mity

    Zdania na temat blatów kuchennych z marmuru są podzielone. Często można spotkać się m.in. z negatywnymi opiniami dotyczącymi stosowania tego materiału w kuchni. Postanowiliśmy przyjrzeć... więcej

  • LAMINAM – nowa mobilna wyspa kuchenna ze spieków

    LAMINAM – nowa mobilna wyspa kuchenna ze spieków

    Spieki to materiały składające się z naturalnych składników, takich jak piasek kwarcowy, skały granitowe, iły łupkowe oraz pigmenty ceramiczne. Spieki kwarcowe marki LAMINAM można... więcej

  • 5 zasad użytkowania blatu z kamienia

    5 zasad użytkowania blatu z kamienia

    Kamienny blat ma wiele zalet: wygląda elegancko, jest trwały i oporny na wiele szkodliwych czynników.  Najbardziej polecany materiał na blaty kuchenne to granit, który jest mniej... więcej

Inspiracje