LAMINAM – nowa mobilna wyspa kuchenna ze spieków

Spieki to materiały składające się z naturalnych składników, takich jak piasek kwarcowy, skały granitowe, iły łupkowe oraz pigmenty ceramiczne. Spieki kwarcowe marki LAMINAM można nazwać największym odkryciem INTERSTONE®. Dowodzi tego ich innowacyjność, która zaskarbiła sobie przychylność konsumentów.
            
LAMINAM_nowa_mobilna_wyspa_kuchenna_ze_spieków.jpg

Dotychczas głównymi polami zastosowań spieków były kuchenne i łazienkowe blaty oraz parapety. Projektanci z INTERSTONE® – Rafał Sordyl oraz Konrad Karmański – znaleźli dla nich jednak kolejne zastosowanie w formie mobilnej wyspy kuchennej. Z płyt LAMINAM wykonany został nie tylko blat, ale również zewnętrzne ścianki oraz wewnętrzne szuflady, które stanowiły najcięższe wyzwanie konstrukcyjne. Przy tych 3-metrowych szufladach udało się jednak zachować zarówno wysoką estetykę jak i funkcjonalność.
 
Największą zaletą spieków kwarcowych jest ich trwałość i wytrzymałość. Efektem innowacyjnej technologii spiekania są idealnie płaskie, wielkoformatowe płyty o grubości zaledwie 3 mm, które można dowolnie docinać. Pomimo swej cienkości i lekkości – charakteryzują się one wysoką odpornością na zarysowania, uszkodzenia, ścieranie, a także promieniowe UV. Niestraszne im organiczne czy nieorganiczne rozpuszczalniki, detergenty ani środki odkażające, dzięki czemu utrzymanie ich w czystości nie sprawia większych problemów. Świetnie właściwości te komponują się z kolejnym atutem – mobilnością. Sprawia to, że w okresie letnim z naszej wyspy możemy korzystać bez obaw także w ogrodzie czy na tarasie. Ważną zaletą jest również fakt, że spieki pod wpływem wody nie uwalniają żadnych szkodliwych substancji, dzięki czemu są bezpieczne w kontakcie z żywnością.
 
Na polskim rynku wyłącznym dystrybutorem spieków kwarcowych jest INTERSTONE®- wiodący importer i dystrybutor kamienia naturalnego w Polsce.

Polecamy:

Czytaj również 

  • Wady i zalety blatów z konglomeratu

    Wady i zalety blatów z konglomeratu

    Blaty z konglomeratu kwarcowego są alternatywą dla wykonanych z naturalnego kamienia. Powstają z połączenia kwarcu, żywicy i pigmentu. Bywają określane jako „kamień ulepszony technologicznie”.... więcej

  • Blat kuchenny z marmuru - prawdy i mity

    Blat kuchenny z marmuru - prawdy i mity

    Zdania na temat blatów kuchennych z marmuru są podzielone. Często można spotkać się m.in. z negatywnymi opiniami dotyczącymi stosowania tego materiału w kuchni. Postanowiliśmy przyjrzeć... więcej

  • Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?

    Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?

    Na blaty kuchenne najbardziej polecane są kamienie twarde i o niskiej nasiąkliwości. Jednak współczesne techniki produkcji i impregnacji sprawiają, że w tej roli sprawdza się coraz więcej... więcej

  • 5 zasad użytkowania blatu z kamienia

    5 zasad użytkowania blatu z kamienia

    Kamienny blat ma wiele zalet: wygląda elegancko, jest trwały i oporny na wiele szkodliwych czynników.  Najbardziej polecany materiał na blaty kuchenne to granit, który jest mniej... więcej

Inspiracje