Fot. Binova
Targi EuroCucina kreują oraz wskazują trendy w branży kuchennej. Stanowią zarazem inspirację dla szerokiego grona projektantów i producentów mebli kuchennych oraz są zapowiedzią tego, co w najbliższych sezonach zagości w wielu aranżacjach kuchennych. Zdecydowana obecność kamienia w targowych ekspozycjach pokazuje, że ten ponadczasowy materiał nie przestaje być modny.
Fot. Arclinea
Ciemniejszy kamień w ciemniejszej kuchni
Podczas targów EuroCucina można było zauważyć coraz większą popularność kuchni w ciemniejsze kolorystyce. Dominujące przez długi czas biele i beże ustąpiły miejsca brązom, szarościom i innym głębokim barwom. W związku z tym również gatunki kamienia, które pojawiły się w targowych ekspozycjach, często miały ciemny odcień. Nie zabrakło jednak także niezmiennie popularnych i uniwersalnych jasnych marmurów.
Fot. Arclinea
Fot. Arclinea
Fot. Rossana
Fot. Rossana
Cienkie blaty z kamienia
Targi EuroCucina pokazały również stopniowe odejście od grubych blatów i frontów na rzecz cienkich, minimalistycznych form. Dotyczy to m.in. elementów mebli wykonywanych z kamienia, chociaż w tym przypadku cienkie blaty pojawiały się na równi z grubszymi konstrukcjami. Ponadto blaty często licowały z frontami, przez co zabudowa zyskiwała lekki i nowoczesny wygląd, a zarazem tworzyła efektowną, zwartą bryłę.
Fot. Rossana
Fot. Rossana
Kamienne zlewozmywaki
Na targach promowane były także kamienne zlewozmywaki wykonane z tego samego gatunku, co blat. Jest to rozwiązania luksusowe, które pozwala zachować jednolity i estetyczny wygląd mebli. Taka propozycja pojawiła się m.in. w kuchniach marek Valdesign i FENDI.
W kuchni Valdesign można było zobaczyć również inny, popularny motyw, czyli płynne „przejście” kamiennego blatu na ścianę nad nim (efekt osiągnięto, dzięki wykonaniu blatu oraz okładziny z tego samego gatunku kamienia). Taki koncept zaprezntowała również włoska marka Rossana.
Niezwykle ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem były również zlewozmywaki o ruchomym dnie, które można unieść i zrównać z wysokością blatu. Wówczas dno zlewozmywaka staje się przedłużeniem blatu, a on sam zyskuje równą powierzchnię bez otworów.
Fot. Rossana
Fot. Binova
Fot. Valdesign
Fot. Valdesign
Wyspa z kamienia
Firma Strasser podczas tegorocznych targów EuroCucina zaprezentowała oryginalną wyspę kuchenną, której całą obudowę oraz zlewozmywak wykonano z kamienia. To przykład doskonałego rzemiosła i umiejętności pracy z tym naturalnym materiałem.
Wyróżnikiem wyspy jest monolityczny, surowy wygląd uzyskany dzięki prostej bryle i jednolitemu, kamiennemu wykończeniu. Blat i fronty mają zaledwie 10 mm grubości, przez co projekt firmy Strasser wpisuje się w trend cienkich blatów licowanych z krawędzią frontów. Walory estetyczne wyspy podkreśla oświetleni LED umieszczone w jej cokole.
Fot. Strasser
Wersja prezentowana na targach powstała z zielonego granitu, jednak w ofercie firmy znajdują się wyspy wykonane z innych gatunków kamienia pochodzących z całego świata (wydobywanych w Indiach, Ameryce Południowej i na Dalekim Wschodzie). Szuflady wykonywane są natomiast z litego drewna.
Wyspa stanowi samodzielny element kolekcji, dlatego może być umieszczana w różnych aranżacjach i łączona z różnymi meblami.
AO
10.05.2016
Polecamy:
Dołącz do dyskusji