Marmur na nowo
Marmur, kojarzący się często z pełnymi przepychu wnętrzami, obecnie wykorzystywany jest bardzo chętnie w nowoczesnych, wysmakowanych aranżacjach. Przestał być już ciężkim, przytłaczającym materiałem wykorzystywanym najczęściej w postaci masywnych płyt. Teraz chętnie sięga się po niego już po obróbce, w cieńszej, lżejszej formie i zestawia z innymi nowoczesnymi tworzywami. Marmur świetnie bowiem odnajduje się w minimalistycznych czy industrialnych aranżacjach.
Umożliwia to szeroka paleta barwa i wielość faktur, w których marmur jest dostępny. Jak mówią architekci z pracowni projektowej oshi: Najpopularniejszy jest klasyczny, biały marmur z szarą żyłką jak Carrara czy Statuario, ale wracają, także te o intensywniejszych barwach i rysunkach, nawet zielone.
Pielęgnacja specjalna
Decydując się na wybór marmuru do kuchennych przestrzeni, nie możemy jednak zapominać, że nie jest to najtrwalszy surowiec. Najczęściej przegrywa z granitem, jako tworzywem solidniejszym i twardszym. Marmur w kuchni można jednak stosować pod warunkiem właściwej konserwacji. Jego wytrzymałość na zarysowania, matowienie i powstawanie plam zwiększa regularna impregnacja.
Materiał o wielu twarzach
Choć marmuru nie wykorzystamy wszędzie to jednak możliwości, jakie oferuje, są bardzo wielorakie. Świetnie sprawdzi się w dużym formacie w postaci pokrycia podłogi bądź fragmentu ściany. Ale dobrze wypadnie również jako materiał wykończeniowy wyspy kuchennej bądź frontów szafek. Marmur będzie też świetnym zwieńczeniem dla akcesoriów kuchennych takich jak moździerze, misy, deski czy pojemniki na żywność, którym doda niewymuszonej elegancji, podwyższając tym samym charakter i estetykę całej kuchni.
źródło: Whirlpool
opr. MP
20.07.2016
Polecamy:
Dołącz do dyskusji