kamień portal
5 5 29

Blat kamienny – wady i zalety

Blat – niezależnie od tego czy znajdujący się w kuchni, czy w łazience – to elementarny składnik przestrzeni. Wybór surowca, z którego będzie wykonany jest zatem kwestią niezwykle istotną. Jedną z możliwości jest blat kamienny. Przyjrzyjmy się wadom i zaletom blatów wykonanych z naturalnego kamienia. 

blat kamienny

Wady blatów kamiennych
 
Cena: blaty kamienne charakteryzują się bardzo wysoką ceną – co początkowo może zniechęcać i odstraszać potencjalnych klientów. Warto wziąć jednak pod uwagę fakt, że kamienny blat jest niezwykle trwały i posłuż nam przez wiele lat.

Waga: kamień to bardzo ciężki materiał, co wiązać się będzie z kolejnymi komplikacjami, np. trudnościami w montażu.

Montaż: zakładanie kamiennego blatu jest nie tylko skomplikowane, ale i czasochłonne, do tego możliwe jedynie przy użyciu specjalistycznego sprzętu, a co za tym idziemy trudne do samodzielnego wykonania.

Uszkodzenia i zabrudzenia: uszkodzenia czy pęknięcia większych rozmiarów są trudne do naprawienia – w takim wypadku należy zdemontować całą płytę i oddać ją do zakładu kamieniarskiego. Dodatkowo niektóre typy kamienia wymagają impregnacji w celu uniknięcia plam, te bowiem ciężko jest usuwać.

Chłód: kamień jest materiałem raczej chłodnym, przez co nie ociepla wnętrza tak, jak potrafi to np. drewno.

blat kamienny
 
Zalety blatów kamiennych
 
Trwałość: kamienny blat to przede wszystkim niezwykła trwałość i wytrzymałość, które pozwalają cieszyć się kamiennym blatem przez długi czas.

Odporność na temperaturę: kamień nagrzewa się długo, a co za tym idzie można bez obaw stawiać na nim gorące naczynia, a także umieszczać w jego pobliżu kuchenki gazowe, bowiem jest niepalny.

Odporność na wilgoć, która w kuchni czy łazience będzie niezwykle istotnym walorem.

Odporność na uszkodzenia: kamienny blat jest idealny do kuchni, bowiem opiera się wszelkim zarysowaniom, uderzeniom czy ścieraniu, możemy kroić po nim ostrym nożem bez żadnego uszczerbku stanu powierzchni.

Łatwe utrzymanie: polerowana lub szlifowana powierzchnia kamiennego blatu sprawia, że utrzymanie go w czystości nie sprawia problemów, co więcej – niektóre gatunki kamienia nie wchłaniają tłuszczów, a także pozwalają na stosowanie środków chemicznych bez strachu bez uszkodzeniami.

blat kamienny

Wygląd: kamień może jest zimny, ale dzięki temu ekskluzywny i nowoczesny. Czar jego urody przejawia się w wielu wariantach, dzięki szerokiej gamie kolorystycznej – wszystkie kolory ziemi, począwszy od beży, przez zielenie na szarościach i czerniach kończąc, mogą ozdabiać nasz blat.

Ponadczasowość: kamienny blat sprawdzi się świetnie w każdym rodzaju wnętrza, niezależnie czy urządzano je w tradycyjnym, czy nowoczesnym stylu.
 
Kamienny blat to wydatek niemały, ale należy traktować go w kategoriach inwestycji na lata. Tego rodzaju materiał oprze się wszelkim niedogodnościom, na które narażone są powierzchnie kuchennych czy łazienkowych blatów. Do tego będzie zachwycał nas swoim wyglądem.

2 komentarze
An
15 grudnia 2015, 01:04
0/0

Zależy jaki gatunek kamienia wybierzemy. Niektóre mogą się sprawdzić w kuchni

Konrad
24 lipca 2015, 14:32
1/1

Ja mam u siebie blat kamienny i uważam, że to był dobry wybór – kuchnia nabrała stylu. Tylko faktycznie, tak jak napisali w artykule, trzeba go zaimpregnować bo inaczej bardzo trudno schodzą zabrudzenia. Ja użyłem u siebie Dynasil FX bo można go stosować do powierzchni, które mają kontakt z żywnością 🙂

Dołącz do dyskusji