Fot. Country Living Magazine
Współczesne kuchnie są wizytówką domu. Muszą być zatem zarówno funkcjonalne, jak i estetyczne – szczególnie, kiedy mówimy o kuchniach otwartych. Decydujący wpływ na ich wygląd mają meble oraz materiały wykończeniowe: kolor ścian i rodzaj podłóg. Jednak ważnym dopełnieniem każdej aranżacji są dodatki, które potrafią nadać jej interesujący styl. Te wykonane z kamienia z całą pewnością obdarzą wnętrze elegancją i luksusowym charakterem.
Wyobraź sobie taką sytuację: odwiedzają cię niezapowiedziani goście a w lodówce masz jedynie kilka, prostych produktów. Trudno wyczarować z nich potrawę cieszącą oczy i podniebienie. Jednak każde, nawet najprostsze danie, wiele zyskuje, jeżeli zostanie ciekawie podane. Ciekawie, czyli np. na tacy z kamienia łupkowego. Surowa elegancja kamienia sprawi, że każda przystawka będzie wyglądać, jak serwowana w najlepszej restauracji.
Fot. Pakamera.pl
Teraz cofnijmy się do momentu przygotowywania potrawy. Podczas gotowania często kroimy i siekamy składniki. Zazwyczaj wykorzystujemy do tego drewniane lub plastikowe deski. Mają one jednak swoje wady. Łatwo ulegają zarysowaniom a w powstałych szczelinach – które są trudne do umycia – mogą rozwijać się zarazki. Alternatywą są deski wykonane z granitu, czyli jednego z najtwardszych i najbardziej odpornych na uszkodzenia kamieni. Na granitowej powierzchni możemy kroić bez obaw o jej zniszczenie. Jednocześnie taka deska może służyć również jako efektowna taca do serwowania dań czy podkładka pod gorące garnki. Wszechstronność i trwałość to nie jedyne atuty tego produktu: szeroka oferta granitów pozwala wybrać deskę, która będzie pasować do wyglądu kuchni. Producenci proponują deski wykonane z różnych gatunków granitu, o różnej kolorystyce i kształcie. Niezależnie na jaki wariant się zdecydujesz, masz pewność, że będzie ona trwałym i bardzo dekoracyjnym elementem kuchni. Dodatkowym atutem niektórych desek są silikonowe nóżki, które zapobiegają przesuwaniu się ich podczas krojenia oraz zabezpieczają powierzchnię blatu.
Fot. Kamieniarstwo.org
Kamienna deska może szybciej niż drewno czy plastik stępić noże, ale i na to producenci kuchennych akcesoriów znaleźli rozwiązanie: ostrzałki w formie kamieni wodnych. Przed użyciem ostrzałek należy namoczyć i do dzieła!
Polecamy:
Innym – znacznie bardziej popularnym kamiennym przyrządem – jest moździerz. To tradycyjne naczynie do rozdrabniania przypraw zazwyczaj jest wykonane z granitu, który, jak już wspominaliśmy, jest bardzo twardy, a zatem świetnie sprawdza się w tej roli. Taki moździerz to kolejne kamienne naczynie, które oprócz swoje praktycznej roli, będzie zdobić kuchnię.
Fot. Garneczki.pl
Na koniec mamy coś dla miłośników włoskiej kuchni – kamień do pieczenia pizzy. Zapewnia on optymalne warunki do wypieków i idealnie chrupkie ciasto. Korzystanie z kamienia jest bardzo proste – najpierw nagrzewamy go w piekarniku do wysokiej temperatury i na tak przygotowanej powierzchni kładziemy ciasto (oczywiście z pomocą odpowiedniej łopatki). Dzięki temu unikamy częstego problemu domowych pizz, czyli nadal surowego ciasta i już przypieczonych dodatków. Dodatkowym atutem kamienia do pieczenie pizzy jest szybkie czyszczenie – składniki nie przywierają i są łatwe do usunięcia.
Fot. Kamieniarstwo.org
19.05.2017
Dołącz do dyskusji