kamień portal
5 5 57

Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?

Krawędzie i gatunki, czyli jaki blat wybrać do kuchni?

Na blaty kuchenne najbardziej polecane są kamienie twarde i o niskiej nasiąkliwości. Jednak współczesne techniki produkcji i impregnacji sprawiają, że w tej roli sprawdza się coraz więcej gatunków tego szlachetnego materiału. Drugą kwestią jest sposób wykończenia krawędzi. Opcji jest wiele: od niemal prostych po bardziej dekoracyjne, kunsztownie rzeźbione profile.  

Kamienny blat – granit, marmur czy konglomerat?

Najbardziej polecanym materiałem na blaty kuchenne jest granit. To twardy kamień odporny na zarysowania, działanie wysokich temperatur i inne uszkodzenia. Dodatkowo ma niską porowatość, dzięki czemu mniej chłonie płyny, a przez to łatwiej jest go utrzymać w czystości.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni.jpg

Dużą popularnością, przede wszystkim ze względu na swoje walory wizualne, cieszy się również marmur. Kamień ten jest jednak bardziej wymagający w pielęgnacji, a blaty z niego wykonane mogą łatwiej ulec zniszczeniu. Marmur jest skałą stosunkową miękką i chłonną, przez co łatwo wnikają w niego zabrudzenia. Dodatkowo kontakt z kolorowymi lub kwaśnymi substancjami może pozostawić na jego powierzchni trwałe przebarwienia.

Polecamy:
 

 
Polecanym materiałem na blaty kuchenne jest również konglomerat, czyli kamień ulepszony technologicznie. Powstaje on z połączenia cząstek wybranego kamienia (często granitu) oraz żywicy poliestrowej. Blaty z konglomeratu zazwyczaj odznaczają się bardzo dobrymi parametrami: trudniej chłoną wilgoć, są twarde i odporne na przebarwienia. Jednak dużo w tym względzie zależy od jakości konglomeratu. Dla bezpieczeństwa warto jak najszybciej ścierać z blatu wszelkie kolorowe substancje, ale również np. wylany sok z cytryny, a nawet wodę, aby minimalizować ryzyko uszkodzenia powierzchni blatu.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_3.jpg
 
Niezależnie jednak od rodzaju kamienia, jaki wybierzemy, musimy pamiętać o jego regularnej impregnacji. Każdy bowiem gatunek posiada naturalną porowatość, a więc w mniejszym lub większym stopniu chłonie substancje z zewnątrz (również granit). Impregnat tworzy natomiast na powierzchni kamienia powłokę blokującą wnikanie płynów i innych zabrudzeń. Odpowiednio pielęgnowany i konserwowany blat będzie trwałym i estetycznym elementem aranżacji.
 
Krawędzie blatów 

Po podjęciu decyzji o gatunku kamienia pozostaje wybór wykończenia krawędzi. To detal, który decyduje o ostatecznym wyglądzie i walorach wizualnych blatu. W zależności od zakładu kamieniarskiego obróbka krawędzi odbywa się ręcznie lub za pomocą specjalistycznych maszyn. Precyzja i staranność decydują o tym czy fazy będą równo wykonane, a światło miękko rozkładało się na krawędziach.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_2.jpg

Najbardziej podstawową opcją jest prosty profil przełamany delikatnym skosem (tzw. faza), który niweluje ostre krawędzie. Taki blat ma uniwersalny wygląd i sprawdzi się niemal w każdym wnętrzu. Popularną wersją są również krawędzie o różnym stopniu zaokrąglenia.

Dostępne są również bardziej kunsztowne i dekoracyjne wykończenia profili. W kamieniu można bowiem wykonać różnorodne frezowania, które nadadzą krawędzi pofalowany kształt.
Warto jednak wiedzieć, że ozdobne, a co za tym idzie bardziej pracochłonne profile blatów, są zazwyczaj droższe od podstawowych wykończeń.

Krawędzie_i_gatunki_czyli_jaki_blat_wybrać_do_kuchni_7.jpg

Dołącz do dyskusji


Warning: Undefined variable $user_ID in /home/klient.dhosting.pl/mkmmedia/nowa_kamienportal.pl/public_html/wp-content/themes/kuchnieportal/comments.php on line 95